Clădirea Palatului Justiţiei a fost construită între 1896-97, în cadrul unui plan amplu de sistematizare şi reorganizare urbană demarat în ultima parte a secolului al XIX-lea de autorităţile orăşeneşti. Anterior acestei date, instituţiile care făceau parte din sistemul judiciar funcţionau în cadrul Primăriei din Satu Mare, fără a beneficia de un sediu propriu. Edificiul nou-construit urmează o structură comună mai multor clădiri de acest gen din ţară, adăpostind, pe lângă tribunalul propriu-zis, şi o închisoare cu capacitatea de 150 de locuri.

Clădirea monumentală, construită în manieră clasică, urmează un plan simetric în formă de L şi este structurată pe trei niveluri: subsol, parter şi etaj. Registrele centrale ale celor două aripi, delimitate de console verticale, se ridică cu un etaj deasupra faţadelor. Intrarea de pe strada Mihai Viteazu este intercalată de patru coloane în stil doric, care susţin o friză. Ferestrele din registrul central al faţadei principale sunt prevăzute cu frontoane decorate în gips cu capete de lei şi ornamente vegetale.

(Diana Iagăr, Sárándi Tamás, Satu Mare. Amprentele trecutului, editor Muzeul Judeţean Satu Mare, 2009)

Satu Mare. Palatul justiţiei

Nr. Inventar

Temă

Deținător

Perioadă

Tip

Material

Dimensiuni

Regiune istorică

Localitate

Autor fișă