Sulina - Vedere generală

126149

Specificatii

Tema:
  • Orașe: vederi generale
Deținător:
MNIR
Tip:
  • Gravuri
Perioada:
  • 1868-1880
Material:
  • Hârtie
Atelier:
Editor A. Hartleben
Sursa:
"Donau - Album. Malerische Reise von Regensburg bis Sulina"
Regiune istorică:
  • Dobrogea
Localitate:
Sulina
Autor fișă:
Oana Ilie

Descriere

 Dacă galerele Romei ancorau în portul Sulina (ceea ce este foarte plauzibil) ar însemna că orașul are 1700 de ani vechime. La capitolul “istorie scrisă”, documentele prezintă Sulina începând cu perioada bizantină, prima mențiune datorându-i-se lui Constantin Porphyrogenetul care, în lucrarea sa “De Administrando Imperii”, îl pomenește cu numele de Solina.

Apoi îl întâlnim în mai multe portulane și hărți italiene din secolele XIV și XV, printre care se numără harta întocmită de Pietro Visconti în anul 1327 și portulanul genovez din secolul al XIV-lea, tipărit în Cetatea Dogilor de către cărturarul Dimitrios Tagias.

Cele mai multe informații despre localitatea Sulina încep să apară din secolul al XVIII-lea, când turcii aleg drumul apei până la Constantinopol, trecând pe brațul Sulina, singurul navigabil la acea vreme.

Sulina a căpătat statut de oraș în secolul al XIX-lea, odată cu stabilirea Comisiei Europene a Dunării, care a transformat localitatea dintr-un sat de pescari într-un oraș important pentru traficul fluvial european. Palatul Comisiei Europene a Dunării și Farul din Sulina sunt două din monumentele importante ale orașului, datând din anii 1860 și 1870. (www.wikipedia.org)