Mănăstirea Zamca

146000

Specificatii

Tema:
  • Biserici, mânăstiri
Deținător:
MNIR
Perioada:
  • 1919-1940
Tip:
  • Heliogravură
Material:
  • Hârtie
Atelier:
Photo Presse
Fotograf, artist:
M.G. Vesa
Dimensiuni:
16,5x22,5cm
Sursa:
Al. Bădăuţă, Images Roumaines. Bucureşti, Editura
Regiune istorică:
  • Bucovina
Localitate:
Suceava
Autor fișă:
Oana Ilie

Descriere

Mănăstirea Zamca este un complex medieval fortificat care a avut anterior rol de mănăstire armenească, fiind considerat în prezent cel mai important edificiu religios construit de comunitatea armenească din orașul Suceava.

Complexul medieval Zamca a fost construit în anul 1606 de armenii refugiați în Moldova încă din secolul al XIV-lea. Ridicată pe un platou din partea de vest a orașului, construcția ocupă o bună poziție strategică. Complexul este închis cu ziduri de forma unui patrulater neregulat (trapezoidal), întărite cu contraforturi interioare și exterioare, fără turnuri de apărare.

 Ansamblul arhitectural este format din 7 obiective: Biserica "Sf. Axentie" - datând din anul 1551, Paraclisul "Sf. Grigore" - aflat în turnul clopotniță, datând din anul 1606, Paraclisul "Sf. Maria" - datând din secolul al XVII-lea,  Chiliile - datând din secolul al XIX-lea, Zidul de incintă - datând din secolul al XVII-lea,  Turnul-clopotniță - datând din anul 1606 şi  Fortificația de pământ - datând din anul 1691.

 

(http://ro.wikipedia.org)