Expoziția "Luna Bucureştilor" (1935) - Strada spre piaţa Sfântul Gheorghe

142613

Specificatii

Tema:
  • Piețe, târguri
  • Expoziții
Deținător:
MNIR
Tip:
  • Fotografii
Perioada:
  • 1919-1940
Material:
  • Hârtie
Fotograf, artist:
Colecţia Nicolae Ionescu
Dimensiuni:
24x18 cm
Datare:
1935
Regiune istorică:
  • Muntenia
Localitate:
Bucureşti
Autor fișă:
Laura Lăptoiu

Descriere

Expoziția Bucureștii Vechi – Strada spre piaţa Sfântul Gheorghe. 

Prima ediţie a Lunii Bucureştilor s-a inaugurat în anul 1935 şi a fost dedicată realizărilor urbanistice şi edilitare, fiind anul în care a fost aprobat Planul Director de Sistematizare al Capitalei.

Expoziția centrală a avut loc în Parcul Carol I, la care s-au adăugat diferite evenimente în tot orașul. În parcul ce fusese deja amenajat pentru Expoziţia Generală Română din 1906, au fost păstrate construcţiile făcute pentru aceasta şi, în plus, au fost adăugate alte pavilioane noi. În timp ce expoziția din 1906 a fost momentul de afirmare a stilului neo-românesc, se poate spune despre Luna Bucureştilor că a consacrat modernismul ca arhitectură a pavilioanelor expoziționale.

Datorită contextului istoric, au avut loc doar 6 ediţii în perioada 1935-1940 în Bucureşti, între 9 mai şi 9 iunie. Datele alese se înscriu cu aproximaţie între două momente simbolice pentru istoria României, care erau celebrate în cadrul Lunei Bucureştilor: 10 mai, ziua Regalității, şi 8 iunie, ziua Restauraţiei.
De altfel, cu excepția primei ediții, fiecare ediție a aniversat momente considerate fondatoare ale națiunii, urmărindu-se o afirmare a identității României Mari, relativ recent formate (1936 - 70 de ani de la sosirea principelui Carol; 1937 - 60 de ani de la războiul de Independență; 1938 - 20 de ani de la unirea românilor din 1918; 1939 - centenarul naşterii lui Carol I şi 50 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu; 1940 - 10 ani de restauraţie). În acest context, Capitalei i se atribuie un caracter reprezentativ pentru întreaga țară.
Astfel, printre scopurile acestui eveniment se numărau atât atragerea vizitatorilor din ţară, care să ajungă să cunoască Bucureştiul şi recentele realizări urbanistice, cât şi stimularea dezvoltării economice.

(Sursa: http://www.muzeulbucurestiului.ro/luna-bucurestilor.html)