„Cioban bătrân”, de Sava Henţia

FNI

Specificatii

Tema:
  • Tipuri sociale
Deținător:
Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
Perioada:
  • 1881-1900
Tip:
  • Picturi
Material:
  • Hârtie
Fotograf, artist:
Sava Henţia (fotograf Marius Amarie)
Autor fișă:
Laura Lăptoiu

Descriere

Ulei pe carton (1892). 

Pictura se află în colecţia Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.

Sava Henția (1 februarie 1848, Sebeșel, Alba - 21 februarie 1904), pictor român, a fost al 8-lea din cei 14 copii care au supravieţuit din familia preotului llie Henția, căsătorit în 1896 cu Ana (n. Dăncilă) din Răchita.

După absolvirea şcolii primare, în 1862 Sava Henția s-a stabilit la București, adus fiind de unchiul său dinspre mamă, fotograful Zaharia Dănciulescu. În 1863 Sava Henția s-a îmbolnăvit defebră tifoidă şi, din cauza tratamentului cu chinină, a rămas surd pe viaţă.

Sava Henția a studiat la București, unde a urmat în perioada 1865-1870 cursurile Școlii de Arte Frumoase sub îndrumarea profesorilor Gheorghe Tăttărescu şi Theodor Aman. A obţinut apoi o bursă de studii la Paris, unde s-a înscris la „Académie des Beaux-Arts”, devenind elevul pictorului Alexandre Cabanel. La terminarea studiilor a revenit în București, unde a fost numit în 1873 profesor de desen şi caligrafie la Azilul de Orfane „Elena Doamna”.

A participat la Războiul de Independență (1877-1878), timp în care a pictat numeroase scene de campanie, fiind considerat un adevărat reporter de război. Din acea perioadă au rămas desenele Soldat călareTrecerea Dunării la CorabiaLângă Lagărul din Calafat. Alte desene au devenit ulterior compoziții executate în acuarelă şi ulei, între care se reliefează lucrările Întâlnirea şi Transport de provizii pe front.

A fost primul profesor al pictoriței Ottilia Oteteleșanu (între 1899 si 1903), înainte ca aceasta să fie descoperită de Nicolae Grigorescu, în anturajul casei regale.

Între anii 1901-1902, Sava Henția a luat parte la lucrările de restaurare din Mănăstirea de la Brebu, participând la refacerea picturii tâmplei și a altarului.

De asemenea, în interiorul bisericii ortodoxe de zid a cimitirului (sec. XVIII) din municipiul Sebeș există lucrări ale lui Sava Henția. 

(Sursa: www.wikipedia.org)