Bucureşti Pitoresc - Troiţă (strada 13 Septembrie)

Dec149

Specificatii

Tema:
  • Străzi, bulevarde
Deținător:
MNIR
Perioada:
  • 1919-1940
Tip:
  • Cărți poștale
Material:
  • Hârtie
Atelier:
Luceafărul SA
Fotograf, artist:
Alexandru Poitevin-Skeletti
Dimensiuni:
14,6x9,6 cm
Datare:
1938
Regiune istorică:
  • Muntenia
Localitate:
Bucureşti
Autor fișă:
Laura Lăptoiu

Descriere

Născut la Iaşi, Alexandru Poitevin-Skeletti se trage dintr-o familie de francezi, numele amintind de zona Poitevin, o regiune central-vestică a Franţei. Datele biografice despre pictorul nostru nu abundă, însă traseul lucrărilor sale ne indică faptul că în primul deceniu al secolului 20 se afla în Franţa, stabilit în Paris. În ceea ce priveşte pictura, numele său este amintit în rândul numeroşilor români ce trec pragul academiilor de artă de pe malurile Senei, Poitevin fiind prezent la cursurile Academiei Julian. Chiar dacă activitatea artistului este dependentă de meleagurile franceze până prin 1910, Skeletti este prezent pe simezele bucureştene, debutând la Tinerimea Artistică încă din 1908, reuşind să smulgă câteva aprecieri pozitive din partea lui Alexandru Bogdan-Piteşti. Pictează destul de mult în manieră impresionistă, fiind adept al stilului călător, atât de popular în acea perioadă. Destinaţiile de succes, probabil şi sub influenţa Academiei pariziene, se vor îndrepta către nordul ţării, în Bretania şi Normandia. Astfel, în 1905 - 1906 Poitevin-Skeletti picta ţărmurile Mării Nordului de pe malurile din Dieppe sau din Lé Treport.

În anul 1938, cu prilejul sărbătorii „Luna Bucureştilor", sub egida Primăriei Capitalei a fost editată lucrarea „Bucureştii Pitoresc" care cuprinde 20 de gravuri reprezentând locaţii reprezentative ale Bucureştilor.

Sursa:http://www.artmark.ro/arhiva-rezultate-licitatii/licitatia-de-primavara-27-2011/alexandru-poitevin-scheletti-pia-a-de-pe-te-din-treport.html http://www.observatorul.com/articles_main.asp?action=articleviewdetail&ID=9592